Falooda Icecream

Falooda icecream

Ingredients (for 5 glasses):

Ice – 4 Ice Trays

Sabja seeds(basil seeds) – 3

tablespoons

Full cream milk for rabdi and kulfi – 2 and a half litres

Sugar – 5 bowls (600 grams)

Water for sugar syrup and falooda noodles

Cornflour – 3 tablespoons

Rose syrup (optional) – as desired

Saffron – 5 strands

Method –

For Falooda, we have to keep some things ready in advance, so that whenever we wish, we can serve it immediately.

1. Refrigerate some ice cubes. Now, crush them and place the pieces in a large pot and keep it in the freezer.

2. For kulfi, boil half a litre of milk in the pan. Boil it until half.

● Keep stirring occasionally.

● Now, after cooling it, add sugar as per your taste and mix it well with the use of a hand blender.

● Place it in the freezer to set for about 5-6 hrs.

3. To make rabdi, boil the rest of the milk in the pan.

● Boil a bit more milk than it was boiled for kulfi until about 1/4th of the milk remains.

● Then add sugar in it and keep it in the refrigerator after cooling.

4. In order to make Falooda noodles, mix 3 table spoons cornflour with 1 cup water and mix well so that no lumps remain.

● In a bowl, take cold water and add a few ice cubes to lower its temperature.

● Then, put the cornflour solution in the pan and keep stirring until the solution thickens. Keep stirring till the solution becomes translucent.

●Now, keep the sev/chakli machine ready with a sev plate on bottom.

● Pour the hot batter in the machine and immediately prepare the noodles by pressing the machine, exactly like we make sev or chakali.

● After 5-10 minutes remove the noodles and pour it in a bowl and then put it in the refrigerator.

5. To make sugar syrup, soak the saffron in 1 tablespoon of water.

● Now, add 5 tablespoons of sugar and half a cup of water in the pan.

◇ Do not let it become thick.

● Within 5-10 minutes of keeping it on high flame, it will be ready.

● Now add the soaked saffron in the syrup, cool it and put it in the refrigerator.

6. Now soak the basil seeds in water for half an hour. Later, remove the excess water.

◆ Now all our primary material has been prepared.

◆ Whenever you want to serve, pour crushed ice cubes and kulfi in the glass. Then add Faluda noodles to it. Now add soaked basil seeds, rabdi, sugar syrup in the order.

◆ Then put all these things in the same sequence starting from the ice cubes and add rose syrup (as per requirement) on the top.

● Now serve it chilled

Note – If you prepare it without kulfi, it will still be tasty.

Make this recipe, serve your loved ones and write your suggestions, feedback in the comments section and share it with everyone you know.

Thank you for reading it!

फालूदा आइसक्रीम

ये मेरा सबसे पहला ब्लॉग है। मैंने सोचा क्यों ना भारतीय परंपरा के अनुसार कुछ मीठे के साथ शुरुआत की जाए?

वैसे भी गर्मी तो इतनी है कि बाहर निकलते ही हम कुछ ठंडा खाने पीने की सोचते है। तो इससे बेहतर ये नहीं होगा कि हम घर पर ही फालूदा आइसक्रीम बनाकर उसका लुफ्त उठायें व अपने परिवार जनों को चौंका दे?

पेश है मेरे प्यारे दोस्तों के लिए घर में आसानी से बनाये जाने वाली फालूदा आइसक्रीम।

इस रेसिपी की खासियत ये है कि इसमें लगने वाली ज्यादातर सामग्री हम खुद घर पर ही बनाएंगे।

सामग्री (5 गिलास के लिए) :

बर्फ के टुकड़े – 4 आइस ट्रे
सब्जा बीज – 3 टेबल स्पून
रबड़ी व कुल्फी के लिए दूध मलाई वाला – ढाई लीटर
चीनी – 5 कटोरी (600 ग्राम)
चासनी व सेव के लिए- पानी
कॉर्नफ्लोर – 3 टेबल स्पून
रोज़ सिरप (वैकल्पिक) – इच्छानुसार
केसर – 5 पंखुड़ी

विधि

फालूदा के लिए हमें कुछ चीज़ें पहले से बनाकर रखनी होती है, ताकि जब खाना हो तब हम तुरंत उसे परोस सकें।

1. सबसे पहले बर्फ जमाने रख दें। जमने पर उसके टुकड़े करके 1 बड़े बर्तन में टुकड़े रखकर फ्रीजर में रख दें।

2. कुल्फी के लिए, डेढ़ लीटर दूध को कढ़ाई में उबलने रखें। इसको आधा होने तक उबालें।

◆ बीच बीच में चलाते रहें ताकि कढ़ाई के तलें में दूध न लगे।

◆ अब इसको ठंडा होने पर स्वादानुसार चीनी डालकर अच्छे से फैंट ले। फैटने की जगह हैंड ब्लेंडर चला सकते हैं।

◆ अब इसे सेट होने के लिए करीब 6 घंटे के लिए फ्रीजर में रख दें।

3. रबड़ी बनाने के लिए, बाकी दूध को कढ़ाई में उबलने रखें।

◆ इसको कुल्फी के लिए जितना उबाला था, उससे थोड़ा अधिक उबालें।

◆ करीब 1/4 दूध रहने तक। फिर इसमें चीनी मिलाकर ठंडा होने के बाद फ्रीज में रख दें।

4. फालूदा सेव बनाने के लिए 3 चम्मच कॉर्नफ्लोर में करीब 1 कप पानी मिलाकर अच्छे से मिला लें ताकि गुठले ना रह जाएँ।

◆ 1 बाउल में ठंडा पानी व कुछ बर्फ डालकर तैयार रख लें।

◆ फिर कॉर्नफ्लोर के घोल को कढ़ाई में डालकर चलाते रहें, जब तक ये घोल गाड़ा ना हो जाये।

◆ जब तक ये घोल पारदर्शी सा ना हो जाये तब तक चलाते रहें।

◆ अब सेव वाली मशीन को तैयार रखें, उसमें घोल को गरम गरम ही डालें व हल्के मोटे सेव की प्लेट लगा लें।

◆ अब मशीन बंद करके ठंडे पानी के बाउल में सेव को घुमाते हुए बनाते जाएँ।

◆ 5 -10 मिनट बाद सेव को 1 बाउल में निकालकर फ्रीज में रख दें।

5. चासनी बनाने के लिए 1 चमच्च पानी में केसर भीगने रख दें।

◆ अब कढ़ाई में 5 चमच्च चीनी व आधा कप पानी डालकर चलते रहें।

◆ चासनी पतली ही रहने दें। फुल गैस पर 5 – 10 मिनट के अंदर ये बनकर तैयार हो जाएगी।

◆ अब इसमें 1 चमच्च पानी में भिगोई हुई केसर डालकर ठंडा करके फ्रीज में रख दें।

6. सब्जा बीज, जिसे तुमकरिया के बीज भी कहते है, उन्हें आधा घंटे के लिए पानी मे भिगोकर रख दें व बाद में अतिरिक्त पानी निकाल दें।

◆ अब हमारी सब चीज़ें तैयार हो गयी है।

◆ जब हम परोसना चाहें, तब गिलास में सबसे पहले नीचे बर्फ के टुकड़े और कुल्फी डालें। फिर उसमें फालूदा सेव डालें। अब क्रम से सब्जा बीज, रबड़ी, चासनी डालें।

◆ फिर ये सब चीजों को दोबारा बर्फ के टुकड़े से क्रम से डालें व ऊपर से रोज़ सिरप (अगर आप खाते हैं तो) डालें।

◆ अब इसे ठंडा ठंडा ही परोस दें।

नोट – इसमें कुल्फी ना भी डालें तो भी ये बहुत स्वादिष्ट बनती है।

इस रेसिपी को बनाएँ व अपने प्रिय जनों को खिलाएं व अपने सुझाव, प्रतिक्रिया कमैंट्स में जरूर लिखें व सभी के साथ शेयर करें।

धन्यवाद।

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3 thoughts on “Falooda Icecream

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