Homemade Muesli | घर में बनी मूसली

Homemade muesli is a delightful and nutritious breakfast option that offers a blend of whole grains, nuts, seeds, dried fruits, and often a touch of sweetness. This versatile dish allows you to customize the ingredients to suit your taste preferences and dietary needs, making it a popular choice among health-conscious individuals.

Ingredients/ सामग्री –

  • Oats rolled / flattened -700gm
  • Cashew 1 small bowl
  • Pistachio 1/2 small bowl
  • Walnut 1/2 small bowl
  • Almond 1 small bowl
  • Flax seeds 1/4 small bowl
  • Sesame seeds 1/4 small bowl
  • Watermelon seeds 1/2 small bowl
  • Pumpkin seeds 1/2 small bowl
  • Raisins 1 small bowl
  • Blackberry 1/4 small bowl
  • Cranberry 1/4 small bowl
  • Dried apricot 1/2 small bowl
  • Dried dates 1/2 small bowl
  • Sugar about 1 small bowl
  • Clarified butter/ ghee 1 tablespoon

  • ओट्स रोल्ड / फ्लैट – ७०० ग्राम
  • काजू १ छोटी कटोरी
  • पिस्ता आधी छोटी कटोरी
  • अखरोट आधी छोटी कटोरी
  • बादाम १ छोटी कटोरी
  • अलसी १/४ छोटी कटोरी
  • तिल १/४ छोटी कटोरी
  • मगज के बीज १/२ छोटी कटोरी
  • कद्दू के बीज १/२ छोटी कटोरी
  • किशमिश १ छोटी कटोरी
  • ब्लैकबेरी १/४ छोटी कटोरी
  • क्रैनबेरी १/४ छोटी कटोरी
  • सूखे ख्वानी १/२ छोटी कटोरी
  • खजूर १/२ छोटी कटोरी
  • शक्कर १ छोटी कटोरी
  • घी १ चम्मच

Method / विधि –

  • Chop cashew, pistachio, walnut and almond into small pieces.
  • काजू, पिस्ता, अखरोट और बादाम के छोटे छोटे टुकड़े कर लें |
  • Dry roast all the seeds i.e. flaxseeds, sesame seeds, watermelon seeds and pumpkin seeds for about 5 minutes or till they are crispy. Now in the same wok, add 1/2 teaspoon clarified butter and roast the nuts i.e. cashew, walnut, pistachio and almond.
  • एक कढाई में अलसी, तिल, मगज बीज और कद्दू के बीज को ५ मिनट तक या जब तक वो अच्छी तरह से कुरकुरे ना हो जाए तब तक भुने | इसके बाद कढाई में आधी चम्मच घी डालकर, उसमें काजू, पिस्ता, अखरोट और बादाम के टुकड़े डालकर अच्छे से सेक लें|
  • Remove the nuts and seeds in a big vessel. Now take remaining clarified butter in the wok, add chopped raisin and other remaining berries (chopped). Fry them for 5-7 minutes on medium flame. Mix these with the above nuts and seeds in the same big vessel.
  • ऊपर भुनी चीज़ें एक बड़े तसले में निकाल लें | अब बचा हुआ घी कढाई में लें और किशमिश और बाकी चीज़ों को आधा आधा टुकड़े करके ५ से ७ मिनट तक भुनें | फिर इन्हें ऊपर के तसले में मिला दें |
  • Meanwhile if you have OTG, dry roast the oats in OTG tray for 4-5 minutes. If you do not have OTG, dry roast the oats in wok. Remove the oats in big vessel. Mix well.
  • तब तक OTG में ओट्स को भुनें और यदि OTG न हो तो कढाई में कुरकुरा होने तक ४-५ मिनट तक भुनें | इसे भी तसले में निकाल लें | सब को अच्छी तरह से मिला लें |
  • Now to make the sugar syrup, in the wok add sugar and 1 bowl of water. Let it boil till the one string syrup is ready. Pour this in the same vessel and mix well.
  • चाशनी बनाने के लिए कढाई में शक्कर और १ कटोरी पानी डालें | उसे उबलने दें जब तक एक तार की चाशनी बने | इस चाशनी को उसी तसले में डालें और मिक्स करें |
  • Now in order to cook this syrup and make the whole muesli dry, we need to roast everything turn by turn in the OTG tray for about 10 minutes on 140 degree celsius. All the syrup needs to be dried. Again if you do not have OTG, roast the muesli turn by turn in the wok till the syrup drys away.
  • अब ये चाशनी को पकाने के लिए और जो मुसली है उसे सुखाने के लिए, हमें पुरे मूसली को थोडा थोडा करके ओत्ग के ट्रे में १४० डिग्री पर लगभग १० मिनट तक पकने दें | ध्यान रहे पूरी चाशनी सुख जानी चाहिए | यदि आपके पास OTG नहीं है तो आप थोडा थोडा करके कढाई में भुन लें जब तक की पूरी चाशनी सुख ना जायें |
  • Homemade muesli is ready to hog upon. Add chilled or warm or hot milk as you desire and any fruits of your own choice.
  • आपकी घर में बनी मूसली तैयार है | इसका आनंद गरम, गुनगुने या ठन्डे दूध के साथ अपने मनपसंद फलों को डालकर लें |
  • Note – You can add your favuorite, nuts, seeds in the muesli and the proportion can slightly be changed too. Also, if you do not have any of the stated nuts or seeds, they can be avoided too.
  • नोट – आप अपने मनपसंद नट्स, बीज भी दाल सकते हैं और इनमें से कोई ना हो तो भी मूसली स्वादिष्ट बनेगी |

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