Methi Kela Parantha । मेथी केला परांठा

This summer cook something different with your regular kele ka parantha and thus let us prepare this yummy Methi Kela Parantha which is my family’s every weekend ‘the must have lunch’. Don’t forget to have this paranthas along with curd and raw banana coriander’s green chutney.

इस गर्मी में वही हमेशा के केले के परांठे को एक ट्विस्ट देकर बनाइए मेथी केला परांठा जो मेरे परिवार का तो हर शनिवार का लंच बन गया है। और इसे दही और धनिया, कच्चे आम से बने हरी चटनी के साथ खाना न भूलें।

The quantity given serves almost 4 people.

Ingredients –

  • Fenugreek leaves – 1 bowl
  • Raw banana – 3 big size
  • Green chillies – 2 to 3
  • Salt as required
  • Red chilli powder – 1/2 teaspoon
  • Cumin seeds – 1 teaspoon
  • Asafoetida – 2 pinches
  • Wheat flour – 2 big bowls
  • Oil for frying paranthas

सामग्री –

  • मेथी पत्ते – 1 कटोरी
  • कच्चे केले – 3 बड़े
  • हरी मिर्च – 2 से 3
  • नमक – आवश्यकतानुसार
  • लाल मिर्च पाउडर – 1/2 चम्मच
  • जीरा – 1 चम्मच
  • हींग – 2 चुटकी
  • गेहूं का आटा – 2 बड़ी कटोरी
  • तेल – परांठा सेकने के लिए

Method । विधि

  • Take the flour in a bowl, add few cumin seeds, salt to it. Wash the Fenugreek leaves and chop them finely. Add the leaves to the dough and knead a soft dough.
  • सबसे पहले आटे को किसी बर्तन में लेकर उसमें नमक और थोड़ा जीरा डाल दें। अब इसमें धोकर बारीक की हुई मेथी के पत्तों को डालकर मुलायम परांठे का आटा गूंथ लें।
  • Now boil raw banana along with their skin. As they cool down, remove the skin and mash the bananas adding salt, asafoetida, remaining cumin seeds, finely chopped green chillies and red chilli powder.
  • अब कच्चे केले को छिलके सहित उबाल लें। ठंडे होने पर उनके छिलके उतार लें और केले में नमक, हींग, बचे हुए जीरे, बारीक की हुई हरी मिर्च और लाल मिर्च पाउडर डालकर अच्छे से मैश कर लें।
  • In order to make paranthas, take a dough ball, roll it a bit, add the mashed banana as a ball in between. Fold it as shown in the image by making a bowl type shape. Roll it like a thick parantha and pan fry using oil on medium flame.
  • परांठे बनाने के लिए, आटे की एक लोई को लें और उसे थोड़ा बेलकर बीच में कच्चे केले के मसाले का बॉल रखें। अब उसे जैसे फोटो में दिखाया है ऐसे कटोरी बनाने जैसा फोल्ड करें। अब मोटा बेलके तवे पर तेल लगाके मध्यम आंच पर सेक लें।
  • Serve these paranthas along with whisked curd, green chutney and enjoy your weekend as I do.
  • इन परांठों को फेटें हुए दही, हरी चटनी से खाएं और अपने परिवार वालों के साथ इसका आनंद लें।

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