Chocolate cigar rolls । चॉकलेट सिगार रोल्स

Chocolate cigar rolls are definitely bought from market whenever kids go along with us to the supermarket. Though they consume a bit time but do give it one try. I am sure, you will enjoy it.

चॉकलेट सिगार रोल्स तो हर बच्चे को इतने पसंद है कि बाजार में जाए तो लेकर जरूर आएंगे। आईये आज हम इसे घर पर बनाये और इसके मज़े लें।

Ingredients –

  • Maida 3/4th bowl
  • Sugar powder 1/2th bowl
  • Coco powder 2 tablespoon
  • Oil 3 teaspoon
  • Baking powder 1/2 teaspoon
  • Milk almost 3/4th bowl

सामग्री

  • मैदा 3/4 कटोरी
  • पिसी शक्कर 1/2 कटोरी
  • कोको पाउडर 2 बड़ी चम्मच
  • तेल 2-3 छोटी चम्मच
  • बेकिंग पाउडर 1/2 छोटी चम्मच
  • दूध लगभग 3/4 कटोरी

Method । विधि

  • At first, take a bowl and add maida, powdered sugar, coco powder, baking powder and oil to it and mix well.
  • सबसे पहले एक बड़े कटोरे में मैदा, पिसी शक्कर, कोको पाउडर, तेल, बेकिंग पाउडर डालकर अच्छे से मिला लें।
  • Now add milk to this little by little and whisk it well.
  • अब इसमें थोड़ा थोड़ा करके दूध डालकर व्हीस्क से चलाते जाएं।
  • Now take a nonstick pan and heat it for 10 seconds on a low flame and turn the flame off. Add a spoonful of batter in the centre and spread it evenly with the help of a spoon. Now using a silicone brush spread it as shown in the image below.
  • अब एक नॉन स्टिक पैन को 10 सेकंड के लिए धीमी आंच पर गरम करें उर फिर गैस बंद कर दें। अब उसके बीच में एक चम्मच भर के घोल डालें और चम्मच से उसे फैलाएं। अब फ़ोटो में दिखाए अनुसार सिलिकॉन ब्रश से उसे पूरा अच्छे से फैलाइये।
  • Now place the pan on the lowest flame for exactly 3 minutes. You will see the crepe leaving it’s sides. Flip it carefully with hands and cook on the other side for exactly 2 minutes.
  • अब तवे को सबसे धीमी गैस पर रखें और घड़ी में देखकर 3 मिनट के लिए उसे पकने दें। अब इसे हाथों से ध्यान पूर्वक पलटायें और 2 मिनट दूसरी तरफ भी पकाएं।
  • Now is the main step. Without any delay of a second remove the crepe on a platform. Place a pencil on its starting and roll it immediately. If you wait here for even a second, the rolls will break into pieces.
  • अब सबसे मुख्य स्टेप है। बिना 1 सेकंड भी रुके इसे प्लेटफार्म पे निकाल लें। इसके ऊपर एक पेंसिल रखकर तुरंत इसे रोल करें। यदि आपने इस स्टेप पे देरी की तो रोल टूट जाएंगे।
  • Now clean the pan with a tissue paper. Let it cool down completely and repeat the above step of spreading the batter.
  • अब तवे को टिश्यू से साफ करें। तवे के पूरे तरह से ठंडे होने पर ऊपर के स्टेप्स को दोराहे।
  • Keep the rolls in an air tight container.
  • इन रोल्स को एयर टाइट डब्बे में रखें।

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